Pemilihan warna wajib tepat dan kena pada jenis produk dan target market supaya mudah dikenali dan senang dijual. Kalau warna dah betul2 kaw, audiens pon senang nk ingat dgn brand kita. So, harini Wan nak share pasal pemilihan warna dlm design bisnes. Tak kisahlah logo ke packaging ke.. yg penting warna perlu tepat!

Sila hadam and choose your right colour!

Jangan lupa SHARE jugak pada yang lain okay?

 

1. KUNING

Bersifat kreatif, kegembiraan, harapan, optimistik dan sbg warna matahari kerana spektrumnya yg cukup terang.

Warna yg memberi rangsangan kpd otak sebelah kiri mendorong kpd pemikiran kreatif. Tambahan pula, kuning merupakan warna yg sgt menarik perhatian dan mudah dilihat.

Ingat lagi tak iklan digi bersama ‘jinkuning’nya? Mudah kan kita terfokus kpd jin2 tu setiap kali bertukar tukar scene.

 

2. MERAH

Disifatkan warna yang agresif, berkuasa, bersemangat,bertenaga, berkeinginan , cinta dan juga meningkatkan nafsuuu.

Kalau korang prasan restoran2 yang femes sering guna warna merah sbg warna tema; KFC, McD Pizza Huut dll.

Merah adalah warna yg paling menarik perhatian krn mempunyai kadar gelombang yang paling panjjang.

 

3. UNGU

Bersifat kuasa, ketinggian darjat, kekayaan, kebijaksanaan, berdikari dan magis. Warna unik yg memiliki kedua dua sifat aktif dan pasif kerana ungu adalah campuran antara merah dan biru. Jika melebihi kadar merah maka warnanya akan menjadi aktif. Kalau terlebih biru jadi pasif dan sejuk.

Sgt sesuai digunakan untuk menyampaikan sesuatu yang eksklusif.

 

4. JINGGA

Warna campuran antara merah dan kuning. Brsifat semangat dan raangsangan drpd warna merah dan sifat amanah serta kegembiraan drpd warna kuning.

ARTIKEL BERKAITAN :  [TERBARU] : TOP 7 FESBUK UPDATE YANG PALING ANDA TIDAK BOLEH TERLEPAS..!!

Selain itu, jingga juga membawa sifat keremajaan, keberanian, optimis, kreatif dan berkeyakinan. Sering digunakan dlm menyampaikan mesej yang menggembirakan dan tidak terlalu memaksa.

Contoh yang dapat kita lihat adalah dalam iklan Fanta. So sebab itulah mereka2 yang dalam iklan tu menari2 dan bergembira. Setuju?

 

5. PINK

Dikaitkan sifat feminin, kekeluargaan dan cinta. Sering digunakan sebagai tema utk produk2 kecantikan waanita kerana amat dekat dgn sifat dan jiwa waanita.

Selain itu, pink juga mewakili sifat keceriaan, keremajaan, kasih sayang, kecantikan, ketenangan dan optimis.

 

 6. BIRU

Warna ketenangan. Warna langit dan laut dimana pemandangan itu sendiri memberikan ketenangan. Satu alternatif utk menurunkan kadar denyutan jantung.

Selain itu juga membawa sifat kebijaksanaan, kepercayaan, berkeyakinan, positif dan sosialisme. Kalau korang perasan website2 sosial byk menggunakan warna biru sebagai warna tema. Terserlah ciri2 kebijaksanaan dan berkeyakinan. Sering dikaitkan dgn bidang bisnes dan pelajaran.

 
 7. HIJAU

Mempunyai tenaga yg boleh membantu orang yang str3ss, seimbangkan emos! dan juga dikaitkan dgn persekitaran alam semulajadi.

Hijau melahirkan rasa santai, menjemput p3langgan utk berehat dan meredakan tekanan dgn meminum kopi. Tahukan kopi ape? Haa., kopi duyung (stabak) yg berbelas hinggit secawan tu la.

Warna ini juga berkaitan dgn cakra jantung sehingga dipercayai membantu masalah emosional spt cinta, kepercayaan dan kasih sayang.

SERVIS DESIGNER YANG SAYA BERANI REKEMEN, GEGEY STUDIO 

Jika anda perlukan servis Design dari Pakar Design untuk Fesbuk Marketing,
Boleh Whatsapp Wan terus 014 – 822 4805 deh.
.
Nak berurusan lebih senang boleh datang ofis Wan di Kubang Kerian..
Kalau nak tengok portfolio client Wan, Boleh ke Page Gegey Studio.

Saya Belanja Anda Video FB Ads Bernilai RM199

Saya bagi PERCUMA untuk 1000 orang sahaja. Dapatkan Online Coaching Video Step by Step "How To Bermain FB Ads" dengan Berkesan sekarang

Tahniah! Sila Sahkan Email, Buka Folder Inbox/Spam dalam Email Anda Sekarang ya